Μωχάμεντ Νταχού – Σημειώσεις για ένα κάλεσμα προς την Ανατολή (Potlatch No 6, Ιούλιος 1954)

Τα αραβικά κράτη πεθαίνουν. Πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι εθνικές πολιτικές τους που θεμελιώνονται στη δυστυχία των λαών τους;

Δεν υπήρξε Αιγυπτιακή επανάσταση. Πέθανε από τις πρώτες μέρες· πέθανε μαζί με τους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας που εκτελέστηκαν για τον “κομμουνισμό”. Στην Αίγυπτο αποκοιμίζουν το πλήθος δείχνοντάς του τη διώρυγα του Σουέζ. Οι Άγγλοι δεν θα πάνε μακριά: μόνο μέχρι την Ιορδανία ή τη Λιβύη.

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει την κοινωνική της ζωή στο Κοράνι και πουλάει το πετρέλαιό της στους Αμερικανούς. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών. Οι καπιταλιστικές εξουσίες τρέφουν τους ανταγωνιστικούς εθνικισμούς και παίζουν μαζί τους.

Πρέπει να ξεπεράσουμε κάθε εθνικιστική ιδέα. Η Βόρεια Αφρική πρέπει να απελευθερωθεί όχι μόνο από την ξένη κατοχή αλλά και από τους φεουδάρχες αφέντες της. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τη χώρα μας οπουδήποτε επικρατεί η ιδέα της ελευθερίας που μας ταιριάζει και μόνο εκεί.

Τα αδέρφια μας ορίζονται πέρα από ζητήματα συνόρων και φυλής. Ορισμένες αντιθέσεις, όπως η σύγκρουση με το κράτος του Ισραήλ, δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο μέσω της επανάστασης και στα δύο στρατόπεδα. Πρέπει να πούμε στις Αραβικές χώρες: Η υπόθεσή μας είναι κοινή. Δεν υπάρχει Δύση απέναντί σας.

Μωχάμεντ Νταχού

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s